Even op en neer
Door: Ton
Blijf op de hoogte en volg Ton
26 Maart 2023 | Indonesië, Manado
Loop ik een dag achter met dit dagboek ? Nee hoor, ik had weinig te melden. Gisteren heeft het relatief veel geregend. Ik heb dus, buiten wat korte wandelingetjes weinig gedaan. Hooguit wat piekeren over hoe ik mijn resterende tijd ga doorbrengen en om eerlijk te zijn, ik weet het niet zo goed. Ik vraag ook wat tips aan het personeel hier. De informatie van hen is ook beperkt dus……..
Ik beweeg mij tussen mijn afdakje bij het zwembad, mijn kamer, mijn balkon en mijn afdakje bij het zwembad. Dat wordt inmiddels omgebouwd tot een restaurantje.
Gelukkig is het in de avond droog, wel zo prettig als ik naar het restaurantje buiten het resort moet lopen. Ik heb immers, de dag ervoor, vis van de BBQ besteld.
In het hotel is het redelijk druk (weekend), alleen Indonesische gasten.
98% van deze gasten komen voor één nacht en zijn de volgende dag om half twaalf weer vertrokken.
Ik ga voor de vis BBQ en bij dit restaurant zit ook Changli, de eigenaar van “lekker gezellig”. We kletsen dus even “lekker gezellig” bij.
Hij biedt mij aan om mij, met zijn boot, even kennis te laten maken met een guesthouse, hotel, B[e-38]B op Bunaken eiland. Hij geeft aan dat Bunaken veel verandert is tov 2009toen ik daar ook ben geweest. De meeste goedkope guesthouses hebben plaats gemaakt voor hotels en resorts. Wat hij mij wil laten zien is een relatief nieuwe B[e-38]B met Nederlandse eigenaren maar gerund door een Indonesische familie.
Ik sla zijn (gratis) aanbod niet af en spreek af dat ik om acht uur af bij het haventje (wat eergisteren helemaal droog lag (getijden).
Ik ben rond vier uur, vanmorgen, al voor de eerste keer wakker. Het plenst buiten en het blijft hard regenen tot aan zeven uur. Ik bereid mij voor op een zeiknatte boottocht naar Bunaken. Paraplu, regenjas, handdoek, zwembroek aan, zo weinig mogelijk electronica. Snel aan het ontbijt.
Het is zondagochtend, de eetzaal stroomt helemaal vol met de dagjesmensen. Ik ben net klaar als iedereen binnenstormt.
Gelukkig stopt het kwart voor acht met regenen en loop, gelukkig droog, naar het haventje.
Changli is met zijn boot (“lekker genieten” ) stipt om acht uur in het haventje waar nu, vanwege hoog water nu wel water staat. Op tijd, dus toch wat geleerd in acht jaar Nederland.
We steken over naar Bunaken……..ook hier in zee redelijk wat plastic afval, plastic flesjes van water, bekers van instant noodles.
De aankomst op Bunaken is heel anders ten opzichte van 2009. Er is een grote pier met een gebouw erop.
We leggen naast de pier op het strandje aan……..dit zou mogelijk mijn strandje kunnen zijn uit 2009 want dat lag niet zover van de oude pier en het dorp. Ik herken het helemaal niet meer.
Volgen Changli zijn alle guesthouses vervangen door hotelletjes en verderop resorts. Budget opties zijn er ook minder.
Het hotelletje (B[e-38]B) wat hij mij laat zien, alleraardigste mensen. 3 kamers boven met balkon (uitzicht op zee en de pier), beneden restaurant, zitkussens en strand.
Airco, 24/uur stroom, WiFi (was er in 2009 ook niet).
In 2009 liep ik Dengue koorts hier op met 40,5° koorts, er waren toen geen medische voorzieningen op het eiland, nu ligt er een ambulance boot voor de deur.
Ik besluit voor een aantal dagen (4) naar dit eiland terug te keren, morgen mits……..de prijs……..INR 650.000 (€ 39,65) per nacht vind ik te veel, ook al zit daar het ontbijt bij in. Ik pingel af tot INR 500.000 (€ 30,50). Nog genoeg denk ik.
Voor INR 100.000 (€ 6,10) wordt ik opgehaald bij de pier van mijn resort en voor de deur afgezet.
We gaan terug naar het vaste land, het is al twee uur droog maar donkere wolken komen weer opzetten. Ik ben net in de haven als het weer gaat regenen. Ik krijg een lift achter op een scooter naar mijn resort, hoef ik niet te lopen door de regen, op de scooter word ik net zo nat maar het duurt korter. Bezweet (hoge temperatuur, hoge luchtvochtigheid) ben ik weer terug.
De lobby zit vol met mensen, check out tijd voor de dagjes mensen en om twaalf uur is het weer stil hier, zwembad leeg en de kamer jongens aan de poets.
Tussen de buien door wandel ik even naar de Jumb….ehhh supermarkt ter voorbereiding op de budget lunches op een niet budget eiland.
Brood, CocaCola, koekjes. Ik ga morgen de oversteek voorbereid maken.
Na een duik in het zwembad zit ik weer onder mijn afdak. De volgende bui is weer in aankomst……….tot morgen vanaf Bunaken
26 Maart 2023 - 09:55
Chris En Toos:
Leuk, wij zijn benieuwd hoor.
Liefs Chris en Toos
26 Maart 2023 - 11:16
Ans:
Hoi Ton,
Het ziet er allemaal wel goed uit. Ga lekker genieten op het eiland. Er is dus genoeg veranderd de afgelopen in de afgelopen jaren. Kan je het verschil gaan zien of het gunstig of minder gunstig is. Wifi is voor ons in ieder geval gunstig. Je kan ons op de hoogte houden en daar zijn we [e-1f600] mee. Heel veel plezier de komende dagen.
Liefs Ans
27 Maart 2023 - 14:16