Keuzes op de heel vroege ochtend
Door: Ton
Blijf op de hoogte en volg Ton
20 Maart 2023 | Indonesië, Ambon
Om vijf uur in de ochtend lig ik in de haven van Ambon City. De reis met de Ferry is zo voorspoedig verlopen dat de aankomst veel te vroeg is.
Twee straten vanaf de aanleg terminal van de boot is een reisbureau waar ik een ticket kan boekenvoor mijn vlucht naar Manado. Maar die zullen niet open zijn om vijf uur in de ochtend en wanneer ze wel opengaan ??????? Jullie hebben inmiddels begrepen dat hier niets zeker is.
Wederom sta ik voor keuzes om vijf uur in de ochtend:
- Wacht ik op straat, met al mijn bagage, tot het reisbureautje open gaan ? Negen uur, tien uur……..
- Check ik in, in een hotel, in de stad en ga later terug ?
- Pak ik een taxi en ga naar een klein guesthouse op loopafstand van het vliegveld en kijk ik zelf op het vliegveld een ticket kan kopen ?
Ik zal een keuze moeten maken en kies maar voor optie 3 met het risico dat ik terug naar de stad zal moeten om alsnog naar het reisbureau te gaan. Ik de stad een hotel nemen, daar heb ik geen zin in en vier uur op de stoeprand blijven zitten met mijn bagage is ook geen pretje.
In drie kwartier rij ik met de taxi richting het beoogde guesthouse. Hoe het eruitziet weet ik niet, waar het is vind ik met Google Maps. Het is een zijstraatje bij het begin van de startbaan van het vliegveld. Alles ziet er hier gesloten uit, het is inmiddels zes uur.
Welk huis is het guesthouse ??????
Wachten voor de deur dus………beter hier dan wachten in de stad op de stoeprand.
Ik blijk, na een half uur, dat ik bij de buren voor de deur zit :-)
Als ik naar binnen geroepen wordt door een vrouw, die geen woord Engels spreekt, wordt direct een kamer voor mij opengemaakt, ik weet geen prijs of niets. Verder wachten…..
Ik weet uit reviews op internet dat de eigenaar goed Engels spreekt en aardig wat informatie zou kunnen geven. Na een tijd wachten ga ik toch maar eens vragen wanneer “Michael” komt.
Die blijkt er al te zijn maar ligt op bed (wat wil je zo vroeg).
Hij wordt geroepen en komt al snel. Ik praat even met hem, krijg een betere kamer. Spreek een prijs af.
Hij geeft aan dat ik maar even naar het vliegveld moet lopen, daar een ticket kopen en dan zien we wel of dat lukt, zo niet dan kan hij vanavond nog wel helpen……..Hij moet zo naar zijn werk. Hoe lang ik hier blijf zal afhankelijk zijn van het ticket.
Ik vraag een ontbijtje, gooi mijn spullen op de kamer (lekker, wat werkt die airco goed zeg) en vertrek naar het vliegveld…….een kwartiertje lopen.
Er zijn geen rechtstreekse vluchten naar Manado en ben dus gedwongen vanuit hier naar Makassar te vliegen en dan door te vliegen naar Manado. Ik wil dat wel op dezelfde dag doen, ik ben dan wel rond de
€ 150,= kwijt maar daar had ik vooraf al op gerekend. Ik zou dat ook kwijt zijn vanaf West Papua.
Met de ticket is de hand ben ik eigenlijk klaar voor vandaag. Het is nog maar iets over negen. Ik loop hier het buurt-schapje maar even in, een weg, wat huisjes. Dan maar even lopen naar het dorp aan het begin van de startbaan, wat groter maar een aantal wegen niet toegankelijk vanwege militaire (marine) terreinen. Via allerlei kleine paden kom ik bij een lokaal haventje. Het is warm, mijn kleren zijn weer drijfnat van het zweten. Ik zie een tafeltje en een koelkast………pauze, koude drank.
Om de hoek een kleine supermarkt. Koude cola en instant noodles……..mijn lunch is geregeld.
Maar hoe kom ik terug ? Google Maps help mij hier niet, wegen waar ik niet in mag. Mensen die mij de weg willen wijzen maar direct aangeven dat het veel te ver is om te lopen. Kortom, ik ben de weg kwijt en op de Aziatische manier wordt je van het kastje naar de muur gestuurd.
Uiteindelijk wordt ik door een groepje van vijf meisjes door allerlei tussendoor paadjes weer op de grote weg gebracht. Zij een dikke lol om deze “Blanda” te helpen en ik blij dat ik het dorp uit kan.
Het is alweer over twaalf als ik mijn instant noodles kan nuttigen en een klein tukje kan doen in mijn “koelkast” kamer.
En nu zit ik hier, wat te schrijven……..verder niets te doen tot aan etenstijd.
Waar vindt je hier een restaurant. Er is niet veel keuze en uiteindelijk kom ik uit bij een “padang”. Echt fan ben ik daar niet van omdat het eten vaak uren in de vitrine ligt. Als er niets anders is, dan moet je wel.
Morgenvroeg ga ik naar het vliegveld en ga ik de Molukken en Ambon verlaten. Morgenavond ben ik op Manado Sulawesi.
Wat ik daar ga doen ? Werkelijk geen idee. Dat hoop ik de komende dagen, aan de rand van een zwembad uit te vinden.
Een goede keuze ? Werkelijk geen idee. Dat hoop ik daar uit te vinden.
20 Maart 2023 - 12:36
Greetvan Rooij:
Nog veel reisplezier Ton.
Groetjes
20 Maart 2023 - 15:21
Ineke :
Hi Ton,
Ben je eerder op Sulawesie geweest en hoeveel tijd heb je nog te gaan?
Groetjes, Ineke
20 Maart 2023 - 16:09
Hennie:
Alles goed geregeld Ton, goede vlucht [e-1f6e9]
Groet Hennie
20 Maart 2023 - 17:02
Chris En Toos:
Goede vlucht en hopelijk ligt daar het paradijs.
Liefs Chris en Toos
20 Maart 2023 - 17:08
Ans:
Hoi Ton,
Twee berichten op een dag, je houdt tijd over. Het guesthouse ziet er aardig uit. Al vast een goede vlucht morgen en hoop voor je dat het plannen wat beter gaat dan tot nu toe. Probeer nog wat te genieten.
liefs Ans